Thursday, December 15, 2011

Childhood Toys

Ini entry sampah. Saja nak share ngan korang permainan yang aku pernah ada dan masih sgt merindui semuanya. Sebab baru lepas tgk mudah.com dan tgk bahagian hobby and collectibles. Wahhh.....mainan lama2 pun ada orang jual. Kalau aku tau...aku jaga elok mainan aku dulu dan tak bagi mak aku buang :p.



Haa...menatang ala ni aku rasa ramai yang ada. Sekarang pun masih ada lagi kot. Tapi ni adalah permainan yg aku tak layan sgt. Sebab tuh tak jadi pemancing berjaya sekarang ni....pancing pakwe pon failed!!!

Ni aku suka~. Sgt suka sbb boleh buat macam2 plus aku ngan kakak aku akan gunakan buat rumah untuk patung kertas :p. Tapi budak skang takder dah wooden block camni kot...semua dah plastik agaknyer.

Siapa kata aku tak reti main kereta ni semua? Aku ada jugak permainan kereta macam ni dulu yang diperbuat dari tin. Orang kata bleh cari kat Jonker Street lagi permainan ni. Tapi last time aku pi Jonker Street aku jumpa katak je yg dibuat dari tin dan ada kunci untuk bagi dia melompat.



Ni adalah permainan yang semua budak perempuan suka!!!! Paperdolls!! Dulu siap lukis lagi baju2 untuk paperdoll yang ada. Sekarang ni susah dah nk jumpa kot. Dan rasanya budak sekarang tak kenal pun apekah ini :p



Ini adalah lagi satu permainan useless yang aku pernah ada. Tapi aku punya dulu kaler putih biru dengan gambar2 superheroes. Cara main adalah dengan memusingkan tombol merah tuh dan kemudian gambar kat skrin tuh akan berpusing jer. Motip permainan??? Takder motip!! Choii.
Ini lagi satu permainan kegemaran budak perempuan. Main masak-masak...hehe. Dulu aku tak ingat aku ada berapa set alat mainan masak-masak ni. Banyak kot. Yang dari tin macam dalam gambar atas ni ada siap sekali stove, yang dari plastik ada, yang tea set jer pun ada. Kira dulu aku macam makcik2 yang kumpul pinggan mangkuk Arcopal-lahh~ :p
Benda ni sekarang pun masih ada lagi kan?? Tapi dengan warna yang perlbagai. Motip? Takder~

Ni permainan Tomy ni aku tak sure ada lagi ke tidak sekarang ni. Tapi yang aku ingat, lepas aku dapat mainan ni, Jojo adik beradik Tora tu terus keluar mainan macam ni jugak tapi versi kecik. Choii! Terus tak eksklusif dah mainan aku ni jadinyer.

Warghhhhhhhhhhhhh!! Ini paling suka suka suka!! Tolong la sesapa kalau jumpa belikan aku....hehe. Sangat suka kot. Lagi best dari belon getah biasa. Sebelum tiup kene licin kan guna air liur dulu....hahah. Pastuh baru tiupppppp. Time tiup kalau ada lubang boleh tuutp lubang tuh...haha. Serius cool belon ni. Pastuh nnti jadikan kecik sekecik2nya dan kemudian letupkan kat dahi orang lain sampai bunyi 'pop'! Serius best!

Siapa tak perna main permainan card diatas adalah looser....haha. Ni pun Best. Paling best Happy Family. Igat lagi tak family stone, Bone, Fillet? Hihi...dah dpt kumpul semua family members kene cakap apa?? One happy family at home~~~ :p

Ashkar2 ni aku ada jugak. Tapi tak banyaklah. Lagipun aku tak layan sgt pun ashkar2 ni. Sekarang ada lagi ker?

Ni aku suka! Sbb macam papan hitam. Boleh conteng-conteng. Kalau korang ingat dulu....ada buku yang boleh conteng jadi macam ni. Siapa ingat?!

Dulu takder playdoh....tapi ada plastesin :p. Main buat macam2. Dari kuih ke binatang. Tapi bila warna dah bercampur2 jadi macam kaler taik....terus takmo main dah. Nnti lepas tukena marah ngan mak sebab lantai jadi melekit2 :p

Haa ni. Taktau nama apa. Tapi bukan lego. Murah punya. Benda ni selalu main buat rumah atau robot. Pehhh...tak sangka time kecik2 imaginasi aku dah hebat nk pikir buat robot :p

Ni useless punya permainan. Aku punya duku mickey mouse n friends naik kereta. On switch lepas tuh nnti mickey naik tangga satu satu....dan kemudian...wehooooooooooo....turun macam roller koster. Dan aku hanya tgk jer. Takder motip langsung!

Siapa ingat Juara lagu tahun bila tah....Opening lagu Yuna main piano kecik ni?! Ya...aku rasa piano ni pun ramai orang ada. Aku punya sebijik macam kat dalam gambar...warna biru. Aku warisi dari zaman kakak aku kot. Kira bertahan lama juga sehingga la kemunculan adik aku. Terus hancur!

Aa...ni aku dapat masa opah aku balik haji. Selain gelang mekah, kamera ni la aku dapat sebagai cenderahati. Tapi view gambar2 bangunan di mekah dan madinah laa :D.

Ni?? Ok ni dah moden sikit. AKu rasa aku ada benda ni zaman matriks kot? Ke sekolah menengah tah. Tamagotchi~. Pet digital. Orang cam aku sesuai ada benda ni sebab aku takut binatang bulu2. Tapi biasalah...dah nama pun digital. Kalau mampus pun tak kesah :p

Ok dah. Sekian. Rindunyer zaman dulu~. Budak sekarang kenal gameboy dengan playstation jer. Bosan. :p

15 comments:

» NAJA « said...

hahhaa memori sungguh lah..

beb belon tu bau dia sedap gila rasa nak kunyah nasib tak kunyah kalau tak termeninggal dah aku kan hahahhaha

sukahati said...

hahaha...kan?? bau sedapp....dulu kedai depan kedai ubat tanjong tuh ada jual kannn...peket2 atas bod...satu 20 sen...skang kedai tuh pun dah tutup sejak bini dia mati :p

KeMatZ said...

ehh mana nak cari Pet Digital ni ye ... dulu ingat lagi sebiji rm60 hahahhaha tau tau berbunyik kena bagi makan ... last last kena rampas :(

sukahati said...

kat mudah.com ada~

missgee said...

~Kalo arr mak aku tau
aku tak masak bila dah besar
sure dia tak mau belikan
barang masak2 time kecik2 tue..
Tak mendatangkan hasil!! :P

~Belon tue nostalgia sungguh..
Aku bulih nangis bila abg aku
cucuk kasi bocor tue belon..
Dajal sungguh..

~Kamera dari mekah tue yang
agak lucu..Siap berbaris2
nengok gambar2 tue sebab aku adik beradik ramai.. Then,
siap cakap 'wah'..'wah'..

Dah...dah aku macam nak
komen gambar2 nie 1 persatu :P

sukahati said...

hahaha....tu diahh....sila buat entry di blog sendiri yer....pasal permainan zaman kanak2 ni :D

HaZiFah said...

bnyk gak permainan ko yer cikSuka~ =)

paperdolls tu aku x penah ada..ayah ngan mak mmg tak penah beli'n..sllu tgk aje anak² jiran main..

main masak²? apa barang beli yg permainan nyer? aku mmg masak betul kat blakang rumah..(guna cerek + periuk lama nenek aku) pastu gali keledek ngan ubi..pastu bako...ptg² nnti dgr la nenek aku menjerit "astaghfirullah~~abis keledek aku~!!" kahkahkah

kat kg aku masih jual lagi belon tu la~~ri tu aku nmpk Aby ada main belon ni

kenangan permainan 80-an ni mmg best..paling best suma pn murah..ais krim ninja perasa coklat yg sedap tu br 20sen aje time tu..aku siap bleh belanja kawan² mkn ais krim ninja la~~ =)

sukahati said...

paperdolls tuh buat sendiri pun boleh :p

ko mesti la main masak2 yg betul sbb nama pun anak caterer :p

ader lagi belon tuh?? baper posen yerk skang?

aiskrim ninja tuh camne?

HaZiFah said...

uik..waktu tu ayah aku tak masak² lagi...kecik² mmg kitorg suka main kat kebun..kunun² camping²...pastu start la idea genius masing²...kebun nenek la jdk mangsa~~ hahaha

aku x igt lak berapa harga belon tu

ala~aiskrim batang kayu..pembalut dia kertas aje..ada tulisan "Ninja"... perasa coklat...time tu aku rasa aiskrim tu la yg paling sedap dan murah banding kan ngan paddlepop pelangi tu~~hahaha

Mama Adam-Maritza said...

Bestnyer entry ko nih!

HaZiFah said...

wei...mlm smlm aku tgk iklan apa ntah kat tv..bdk lelaki dok tiup belon jenis tu~~

sykn said...

Game Card...suker sangat!selalu time habis exam akhir tahun kat sktr dulu, game card nie mmg fofular..ceruk kelas, ceruk library...sumer layan game card nie.....yg best bila jerit 'SNAP!!'..bisng tak hengat! ;)

Paper Doll- aku selalu beli kat mamak teng-tieng...kitorang panggil mamak teng-teng sebb dia tunggang motor dengan plastik2 cekedis, roti, sumer bagai dihangkut gantung kat motor dia..sambil ketuk2 loceng dengan besi...teng-teng bunyi dia...main ni boleh mengasah bakat bercerita sbb mesti ade dialog yang sewaktu dengannya lah..sangatlah kan....;p.hehe....

nhanania said...

hahaha lawak laa ko su..gelak2 aku baca..byk nyer permainan ko..

sakuraspicelife said...

sakuraspicelife.blogspot.com

IbUGojESss said...

arghhhh....memori sungguh menan2 tu. adik2 aku slalu kna letup kat dahi belon air liur tuh...hahahahhaaa

 

Blog Template by YummyLolly.com