Monday, August 18, 2008

Menawan Bukit Tabur

16/08/08

Mula lebih kurang pukul 8.40 pagi. Biasalah, ingat nk tgk matahari terbit tapi last2 kitorg tgk matahari terpacak atas kepala. Panas giler. Kitorg dalam 8 orang gituh. Masing2 tak berapa kenal masing2 gak sbb smer nyer kenalan kepada kenalan. Tapi ok la. Mcm tak biasa :D . Time tunggu Erme n the gang, orang lain dah turun pon dr bukit tuh. Ramai gak yang mendaki bukit neh. Ader jumpa seorang brother cina neh, dia mmg mendaki tiap minggu. Sbb umah die mmg dekat situ ajer.


Pose dulu sblom daki :D

Sblom tuh, aku nk citer ms aku on the way nk ker starting point tuh. Ader la lalu umah banglo. Actually rumah kat situ semua banglo besar2 pun. Tapi ader satu rumah neh, ader 2 ekor merak berkeliaran di luar pagar rumah dia. Sesungguhnya aku sgt kagum. Satu, aku kagum dengan merak tuh. Dua aku kagum dengan tuan punya rumah tuh. Sbbnya, betapa kayanya dia, smpi tak tau nak buat apa kot dengan duit yang dia ada smpi dia boleh bela burung merak. Pastuh selamber jer lepaskan merak tuh luar pagar. Kalo kat kampung, ayam serama pon orang tambat, takot org curi :p .


sempat jugak hamek gbr merak neh


Ok, sambung psl mendaki Bukit Tabur atau nama lain yang Nany bagi, Bukit Gajah Beratur. Ahahaha..sesuki ati die jer bagi nama sbb dari jauh nampak mcm gajah beratur. Sesuai la dengan namanya, bukit neh bukan setongkol jer. Bukit neh lebih kurang mcm banjaran gitu. Mula2 ingat mendaki bukit neh senang jer la. Dah namanyer pon bukit. Rupa-rupanya sangkaan ku silap sama sekali. Giler penat daki bukit neh. Patut la brother cina memula kitorang jumpa sebelum naik tuh ckp dalam 3 ke 4 jam jugak daki bukit neh. Mmg penat giler mendaki bukit neh. Bukit neh bg aku sgt curam. Sgt sikit tempat yang landai2 pon. So kitorg daki sikit, pastuh rehat byk. Rehat byk sebab berposing dlm pelbagai gaya. Hehe :D . Mcmlah tak biasakannnnnnn.








Memula jer rajin nak bergbr, bila dah penat nak senyum pon tak larat. Asik tertanyer jer, 'Dah smpi puncak ke belom??' :D . The best part bila dah smpi dekat track yang ader tali. Sbbnya lepas jer smpi track tali2 tuh, track untuk naik ker puncak selepasnya smer nyer rock climbing jer. Mmg sungguh mencabar la bg aku yang festaimer nehh :p . Bukan apa, takot kalo tergelincir skit, sama ada ko jatuh gaung/lurah atau ko jatuh kepala terhantuk batu. Mereka yang gayat mungkin tak berapa sesuai kot.






Pemandangan plak, cantik jugak la. Tapi kalo korang tgk kat website ni lagi cantik. Kitorg neh sbb daki pon dah nak tghari, gbr KL yang berjerebu jer la yang dpt amik. Tapi berjerebu2 pon, pose tetap menten. Wahahaha.








Sampai puncak yang akhir, kitorg pon meneruskan perjalanan ker 'Kamar Permaisuri'. Aper tuh?? Kamar Permaisuri neh tempat yang ader lumut jer.Cantik gak tempat neh,lumutnyer lembut mcm karpet. Sbnrnyer kitorg pon tak tau ader tmpt tuh memula, tp sbb sblom tuh kitorg ader sembang2 ngan sorg brother yang mmg bawak satu group neh daki bukit tuh. Brother tuh la yang bgtau kitorg, sblom turun kene naik skit untuk pergi ker tempat neh. pasrt nak turun bukit adalah part yang aku tak suka. Sbbnya menurun bukit yang curam cukup menyakitkan kaki dan ibu jari aku.



Tapi time nak turun mmg nak cepat jer. Nak turun cepat sbb nak bukak kasut. ibu jari aku mmg dah tak tertahan dah kesakitannya. Mmg dah nak kejung pon kaki aku. Kitorg turun ikut satu dusun. Ader setengah climber turun ikot track kitorg naik td untuk lebih challenging. Tapi aku tobat la tanak turun ikot tempat kitorg naik td :p . Alhamdulillah, akhirnya smpi gak kitorg naik dan turun Bukit Tabur dengan selamat walaupon sorg pon tak tau track dan tak pernah naik bukit neh. Wahaha...smer nyer pakat slamber ajer pergi neh. Kalo orang lain boleh buat, knp kita tak boleh kan?? Tapi aku mmg kagum la dengan seorang auntie neh. Umur dah 50 tahun lebih tapi still rajin untuk mendaki2 neh. Kalo setakat daki bukit biasa tuh ok lagi, mslhnyer siap ader rock climbing tuh yang tak bleh blah tuh. Ader gak seorang mat salleh bawak anak perempuan dia dalam umur 10-12 tahun mendaki bukit neh. Jd kesimpulannya ialah, faktor usia bukanlah penentu kekuatan fizikal seseorang kan?? Jd tak mustahil juga orang umur 60 thn boleh me'lewat' org muda. Oppsssssss....terlebih sudaaaa. Hehe.

Pas turun terus jer lepak kat kedai minum. Pesan air tak hengat jer smer nyer, sbb smer dahaga giler smpi ader yang ternafsu tgk air longkang pas ajer turun dr bukit tuh disebabkan dehydrate melampau. Wahaha. Kenangan dr Bukit Tabur, calar balar pd tgn, warna kulit yang berbelang2, kesakitan badan terutamanya pd ibu jari kaki dan sudah tentu pemandangan KL dan pengalaman mendakinya. :D



updated :
blog nany
blog erme

13 comments:

Izan said...

wow bestnyer.. teringat plak kenangan dolu2 daki gunung ledang masa aku kat uitm dulu. lama tak jungle trekking. stamina da kurang la. klu suh aku daki gunung ke bukit ke konfirm pancit ditengah jalan. mana taknya lemak da berlebih2an. muahahahahahahah

sukahati said...

izan - biase ler tuh weh....orang dah kawen...wahahahah

HaZiFah said...

g panjat bukit ngan nani x ajak

sukahati said...

pza - hehe...next time yer kakak.

nhanania said...

ohh aah ek x ajak pza
tp si kecik pza tu nk ker pnjt2 bukit ni..
aku takut jwpn die
"x kuasa aku pnjt2 ni."

kasut-gombak said...

woooo.. 1st time la aku tgk air longkang rasa berselera.huhu.

sukahati said...

nany - haha...no komen
kasut gombak - agak2 ko, ms ko minum kat kedai makcik tuh, ko bygkan air longkang ker tak? :p

Che Su said...

waaa besh nyer g panjat memanjat nih. ktne tu sue?
len kali ajak aku..lame gile tak panjat gunung huh

KeMatZ said...

tulahhh pergi panjang gunung tak ajak.... pun aku... ni nak sentap ni...

ishhh lawa plak pemandangan kat atas tu.... geramnya...

sukahati said...

che sue - ngeheh...next trip aku ajak ko yerk. Itu kat Bukit tabur...area Bukit Melawati
kematz - eleh...nk sentap kunun. Ko kan tak suker panjat2 gunung neh...ko sker beramas mesre ngan band indon hingga ke bilik tidur....oppsss...terlebih sudaa :p

Cik Uni said...

wooo cik som....patut la takleh nk ke pasir mas 16/08/2008 tu ekk....pi panjat bukit rupenyer.

sukahati said...

cik uni - kalo tak panjat bukit pon.....tadapat nak pegi jugak....tiket takder

木須炒餅Jerry said...

cool!very creative!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,成人圖片區,性愛自拍,美女寫真,自拍

 

Blog Template by YummyLolly.com