Tuesday, December 16, 2008

Gadis hitam legam


@Lumut Jetty

Alhamdulillah. Selamat dah aku dan rakan2 jiwangers bercuti2 di Pangkor. Dr KL pukul 8.30. Sampai Lumut dalam pukul 1 lebih kot. Kat Lumut p mkn2 dulu, n tunggu bbrp lagi rakan2 untuk naik feri sesama. Nak tunggu naik feri tuh punyer la lama. Pastuh feri kene lepaskan untuk budak2 pertahanan awam dulu plak tuh. Mmg hampehh.

Sampai Pangkor, naik van kaler pink terus g chalet kat Teluk Nipah. Check-in smer bagai, then terus bertukar menjadi ikan duyung. Hehe. Terus la layan main2 air di gigi pantai. Ecewahh :p.


Mlm plak layan seafood kat gerai2 tepi jalan area Teluk Nipah tuh. Tapi dalam dok nak mkn2 tuh, window2 shopping dulu kat kedai2 cenderahati. Pastuh baru g mkn. Kitorg order siakap bakar, udang sweet sour ngan sayur campour jer. Harga kire ok laa. Dan rasa pun sgt sedap, terutaman udang dia. Pehhh...sedap gilerr. Ms shopping mopping tgk kedai cenderahati sblom mkn tuh, aku beli la benda sikit, pastuh smpi bilik baru perasan brg tuh dah takde. Ntah mana aku terlepas pegang benda alah tuh. Mmg tak teringat lansung. Sampai bilik baru perasan. Aku mmg ader masalah memegang barang2. Sbb dengan tidak sengaja aku bleh terlepas pegang barang tanpa sedar. Huhu.
Our dinner



Next day. Pagi2 lagi bangun pas subuh, terus g jogging. Jogging pun aku rasa dalam 2km jer. Pusing2 depan Teluk Nipah tuh jer. Pas jogging2, jln la tepi pantai sambil layan jiwang atas batu. Wahaha. Then terus sarap dan bertukar lagi untuk xtvt seterusnya iaitu snorkeling. Snorkel tak hengat la aku n nani, smpi legam2 dah muka.

Tunggu bot nk snorkeling

Pas snorkel2, balik bilik mandi bagai...aku n nani terus tido. Nmpk sangat dah letih. Bdak2 lain g mkn dulu. Pas bangun tido baru la kitorg g mkn. Pas makan kitorg plan ntuk merempit di sekitar pulau. Sewa la skuter. So merempit guna skuter laaa. Tak mencabar langsung. Hehe. Tapi mmg tanak sewa motor biasa sbb aku failed sikit bab2 gear neh. Dah la bukit2 kat pangkor neh. So merempit la kitorg sekitar pulau. Aku bawak moto, yang Nani kat belakang dok snappy2 gbr. Besau gak Pangkor neh. Penghujung jalan kitorg jumpa la Kota Belanda. Kat sini terjumpa lak burung enggang. So tak payah la pegi Sarawak untuk tgk burung enggang. Pangkor pun ada. Bg org yg cam aku yg tak minat sejarah, tmpt neh tak menariks pon ;p.

Hornbills


Peringatan: Adik2, jangan ikot akak yg tak suka sejarah eh. Tanamkan minat pd subjek sejarah.

Time kat Kota Belanda neh la motor takleh start plak. Hampeh. Suh pakcik2 kat situ tolong pun tak leh. Start manual pun takleh. Alih2, call la penyelamat kami, Encik Karl. Haha. Sia dtg jer, terus start, bleh plak. Bengong. Pastuh jalan lagi depan ader la batu bersurat. Tapi tak berhenti pun, sbb cam tak menariks jer :p. Pastuh jalan2 lagi sampai la kat simpang masuk Teluk Sedagas. Tempat yang Nani nak pergi sgt2 ;p. leh sbb kitorg jumpa simpang nk masuk tuh pun dah dekat 6.00 ptg, kitorg plannning untuk pergi esok pagi. So Pastuh patah balik, terus jalan2 lagi terus Jambatan Gantung. Sgt scary okeh jalan nk masuk tuh. Takder org pun. So tak naik pun tgk jambatan gantung tuh. Terus balik dan meneruskan perjalanan ker Teluk Dalam. Layan2 amik gbr, pastuh terus rempit smpi jumpa Teluk Dalam Resort. Lawa la resort neh dan kitorg mintak permission pak guard situ nk masuk amik gbr. Hehe. Pastuh terus balik, dah kul 7 lebih pun masa tuh.

Mlm, ader rancangan untuk bbq. Tapi hujan turun ya amat lebat. So kitorg berselubung jer dalam selimut tido. Tapi dah tgh mlm tuh bleh terjaga la plak sbb bunyi katak giler kuat tak hengat. Kuat giler arr. Serius tensi aku dgr bunyi katak2. Last2 aku ngan Nani dgr bunyi katak sambil kire ader baper ekor katak mlm tuh. Akhirnya ketiduran jugak kami. Hehe.

Pastuh dalam kul 5 lebih cam tuh Erni kejutkan kitorg untuk mkn bbq. Rupenyer bbq start dalam kul 4 camtuh tapi dgr citer kul 5 baru api leh hidup. Bayangkan, bbq pagi buta. Dengan diiringi karaoke oleh katak2 di tepian air2 banjir. Hehe. Tapi aper pun...sedap giler bbq pagi tuh. Sis Jen nyer resipi kot. Terima kasih yerk sis :D.



Abih bbq jer, ari pun dah siang. So aku n Nani meneruskan xtvt kami untuk jungle trekking ker Teluk Sedagas. Jadi merempit lagi sekali kami ke Teluk Gedung dan parking moto kat rumah orang kampung situ. So jalan masuk ke dalam hutan tuh, kitorg main redah jer. Ader la nmpk track orang sebelum neh jalan, so berpandukan jalan tuh jer la. At one point, kadang2 kompius gak ikot jalan mana. Tapi alhamdulillah tak sesat. Ambil masa 15 minit kitorg meredah hutan ntuk sampai Teluk Sedagas tu. Sampai jer Teluk Sedagas, hanya ade satu family jer kat situ dan kumpulan Pertahanan Awam yang datang sama kitorg masa kat Jeti Lumut tuh. Tapi derang blah hujung Teluk. Tak menganggu kitorg. Family tuh pun aku rasa dia dtg guna bot, sbb pagi tuh ader bot dtg hantar bekalan mknn kat diorg. Mmg betul la Teluk neh tak diexplore lagi. Landai jer. Bak kata Nani, rasa cam main2 air di swimming pool private. Kul 9.30 kitorg blah dari situ dan meneruskan xtvt kami dengan berkayak. Layan gak la berkayak neh sbb kitorg leh smpi tempat snorkeling smlm. Dan baru ku tahu sbnrnyer bila dah berkayak tuh, sbnryer di tgh laut tuh ader kawasan yang cetek smpi ko leh berjalan jer, tak payah berkayak. Silap tak amik gbr jer sbb ms berkayak kitorg mmg tak bawak kamera. Tapi aku bajet orang2 yang kat tepi pantai kalo perasan mesti ingat, magik ker ader orang leh jalan tgh laut? Hehe.

Abis xtvt berkayak, kitorg pun balik bilik untuk bersiap2 check out. Kul 12 check out dan masa tunggu feri tuh lagi sekali kene lepaskan Pertahanan Awam dulu. Aku mmg hangin laa. Masa pergi dah bg chance, neh balik pun kene bagi derang dulu feri. Aku dah nak rs muntah2 dah berhimpit beratus smbil berdiri. Sejam lebih gak la menunggu feri. Mmg hangin. Rasa cam nak berkayak jer dr Pangkor ker Lumut. Ecewahh ;p. Sampai Lumut, solat, mkn dan terus naik bas. Sampai KL pukul 8. Sungguh letihss. letihs aku nak mendobi baju.

Jadi hasil dari percutian ini, aku mendapat kulit yang lebih legam. Sampai orang perasan la muka aku terbakau. Adess. Tapi takper, janji kiter suka aper yang kita buat. Untuk keterangan lanjut, lawati blog nani :D dan gbr2 syok sendiri smer kat frenster n facebook. Sekian.

14 comments:

nhanania said...

hitam legam ek? xpe lps ni leh jd org laut lak..

sukahati said...

nhanania - yerlaa..hitam legam. Nak buh tajuk Gadis Merah Jambu...kene pakai fair n lovely dulu :p . Tanak la jd org laut

Ila iqbal said...

hehhe...isk...hitam ke legam ke pink ke..janji orgg..bukan mende2 lain hakhakhak

sukahati said...

illa - erk...kompem saya orang...bukan benda lain :p

Izan said...

ish... awat la ko ni aktif sgt... lama da aku tak melibatkan diri ngan aktiviti2 cenggini. time bbq pepagi buta yang tak tahan tu. ada selera ke????

sukahati said...

izan - hoihhh.....lapo tuh wehh...dr mlm tak mkn sbb reserve perot untukk bbq

KeMatZ said...

tak ada pun gambar ko berkubang...

sukahati said...

Kematz - mmg la takder gbr aku berkubang...sbb aku mana der berkubang...cehh

HaZiFah said...

huhu kalo aku x ke Penang,cnfirm ikut ko ke Pangkor :(

sukahati said...

Pza - ko g Penang pun jenjalan gakk

riz said...

wahh..
best, best..

ada jalan2, carik jodoh tak..?
=P

sukahati said...

riz - ader jer jalan2 mencari jodoh...tapi smer mat salleh tak pandang ...sbb gue hitam agaknyer :p
tak bleh blah kan...taste mat salleh u'olss

PanAdoL7e said...

nak tgk gambo passport terbaru! hehehehe

sukahati said...

Panadol7e - last aku amik gbr paspot ms nk masuk matrix...serius sampai skang gbr tuh jer la aku guna buh dalam resume ker...borang mencari jodoh ker haper :p

 

Blog Template by YummyLolly.com